Mindfulness Based Cognitive Therapy
MBCT

 • Cursus

  Mindfulness cursus cognitief: duur 8 weken

  Ten tijde van de Corona maatregelen werk ik op individuele basis

Patrick Van Iersel 097 2
 • Voor wie?

  Veel mensen ervaren een continu gevoel van in hun hoofd te leven.
  Het hele leven bestaat uit denken over het denken en daar gaat ook al het vertrouwen naar uit. Met als groot gevolg dat van daaruit depressies ontstaan en meestal ook weer terugkomen. Het lijkt soms of het weer wat beter gaat maar toch komen die donkere gedachtes weer terug.

 • Opgericht

  Jon Kabat - Zinn ontwikkelde MBCT therapie samen met verschillende psychotherapeuten verder uit tot een cognitieve variant welke tot op de dag van vandaag ingezet wordt in tal van zorginstellingen en ziekenhuizen in Amerika met verbluffende resultaten.

Alles wat je aandacht geeft groeit

Onze gedachten zijn onze waarheid. Een waarheid die gebaseerd is op ervaringen uit het verleden. Onze harde schijf staat er vol mee. Door ons met onze gedachten te identificeren blijft een negatief gedachten patroon zich herhalen. Negatieve gedachten zijn veel sterker dan positieve gedachten waardoor negatieve gedachten blijven groeien. We blijven er aandacht aan schenken waardoor er een eigen waarheid ontstaat.
Cognitieve gedragstherapie gebaseerd op Mindfulness leert je om deze gedachten te onderzoeken op die waarheid en ze slechts als gedachten te bestempelen.
Er ontstaat rust en we kunnen terugkomen bij ons ware zelf.
Depressiviteit kan ook chronisch zijn of worden. Dit kan ook een biologische of genetische oorzaak hebben. Ook voor deze mensen is deze therapie geschikt.

Zoals bij een depressie komt een PPD vaak voort uit onderliggende problemen. Problemen die eerder niet aan het licht kwamen doordat je je leven dusdanig hebt uitgebalanceerd.
Wanneer je moeder wordt of zwanger bent komen deze onderliggende weggestopte problemen waar eerst geen aandacht voor was wel naar boven.
Hormonen spelen hierbij een grote rol. Ook de hersenfunctie zorgt ervoor dat vrouwen anders gaan denken wanneer ze zwanger zijn en als zij net bevallen zijn. Dit is volstrekt normaal.
Echter wanneer er bepaalde levenservaringen en traumatische ervaringen niet verwerkt zijn eerder in het leven is de kans groot dat dit nu het moment is om tot uitbarsting te komen. Met als gevolg PPD.
Naast deze psychologische verklaring van het krijgen van een PPD zijn er ook nog genetische factoren die een rol spelen in het krijgen van een PPD.
MBCT bengt je terug naar je kern en je gaat op zoek naar je weggestopte angsten, ervaringen, tekortkomingen. Met bewuste aandacht voor wat geweest is. Zonder oordeel maar enkel als onderdeel van jou.
Daarbij komen er tools aanbod om tijdig signalen te herkennen voor terugval in combinatie met de zorg voor je gezin.
De partner wordt hier sterk bij betrokken.

Het lichaam en de geest is zijn bewustzijn volledig kwijt geraakt.
Doordat je je lichaam of je geest volledig hebt uitgeput, ofwel voortdurend over je grenzen bent gegaan, ben je niet meer in staat om te functioneren.
De stroom is letterlijk uitgevallen en je teert op je reserves.
Het lichaam doet pijn en je bent continu moe, doodmoe. Je bent je totaal niet meer bewust van je eigen Zijn.
Het beoefenen van Mindfulness kan dit bewustzijn weer herstellen. Door de ontspanningsoefeningen waarbij je contact maakt met je lichaam start je langzaam de motor weer op. Door de cognitieve oefeningen leer je je destructieve gedachten herkennen en er geen waarde aan te hechten. Je leert je grenzen te bewaken en er wordt gekeken naar hoe de energie weer terug kan komen en je je weer fit voelt. Het licht mag langzaam weer gaan schijnen.

Wanneer er vaker een depressie optreedt zakt de moed je in de schoenen om maar weer uit die volgende depressie op te krabbelen. Immers je weet dat het zich binnen de kortste keren toch weer aandient.
Het gebruik van medicijnen is dan nog de enige uitweg.
Antidepressiva helpen wanneer deze trouw worden genomen, echter hebben medicijnen ook altijd bijwerkingen. Ook ligt een volgende depressie op de loer wanneer er afgebouwd of helemaal gestopt wordt met deze medicijnen.
Cognitieve gedragstherapie gebaseerd op Mindfulness kan een oplossing bieden bij mensen die, in overleg met de huisarts en behandelend psycholoog, af mogen bouwen of nog geen antidepressiva slikken.
Door langzaam terug te komen bij je ware zelf en je gedachten niet als waarheid te bestempelen ontstaat er verlichting. De verschillende oefeningen en cognitieve gesprekken die aan bod komen helpen je verder in je herstel. Ook het vervolg om het zelfstandig te kunnen hanteren wordt aangeleerd.
Acceptatie zonder veroordeling naar jezelf is de rode draad.

*Raadpleeg ook een huisarts als je bovenstaande klachten ervaart

IMG 0763

 

Mindfulness leert je om je werkelijke gevoel van zijn, zoals vanaf je geboorte bij je was, weer wakker te maken.
In deze cursus leer je d.m.v. gerichte gesprekken, oefeningen en opdrachten weer bij je ware zelf te komen. Door uit je hoofd te komen terug bij je ziel; je Zijn. Door je gedachten te leren kennen en je leven er niet meer door te laten domineren.
Je krijgt daarbij handvatten om je de juiste richting op te sturen. Je hoeft het niet alleen te doen en je zult merken dat de steun groot zal zijn omdat het gevoel van er mogen Zijn al een gelukzalige ervaring geeft.
De oefeningen die je gaat doen tijdens de sessies krijg je ook mee om thuis te beoefenen. Zo kan er in een relatief korte periode een grote transformatie ontstaan.

Wees welkom bij Puur Mindfulness en leer weer te vertrouwen op je innerlijk compas

- Een gedachte doet ons niets tenzij we haar geloven -
- Byron Katie -

IMG 3065
Logo Puur Mindfulness