Automatische piloot

Mindful of automatische piloot
Mindful of automatische piloot
Automatische piloot
Een onbewuste staat van zijn.
Niet bezig zijn met hetgeen je echt aan het doen bent. Met gedachten ergens anders zijn of toch nog even gauw je telefoon checken of je iets mist(van de wereld buiten jezelf). Op de automatische piloot dus.
Met andere dingen bezig zijn terwijl je helemaal iets anders aan het doen bent geeft in je brein een opeenhoping van verschillende informatie tegelijkertijd van zaken die totaal niets met elkaar te maken hebben.
Het staat mijlenver van je zijn af.
Doordat je niet bewust eet, doucht, auto rijdt, fietst, kookt, je tanden poetst dwaal je af met je gedachten naar andere zaken die in het verleden liggen of in de toekomst. Het is er nu helemaal niet.
Mensen die veel dingen tegelijkertijd kunnen waarvan je denkt, nou dat is knap die regelt werkelijk alles. Deze mensen zijn niet bewust, en als je nagaat komen ze vaak gehaast, gestrest en oppervlakkig over.
Ook wanneer je telefoon je aandacht trekt op een moment dat je bijvoorbeeld eet ben je je helemaal niet bewust van wat je doet.
Uiteindelijk leer je jezelf dat je niet met hetgeen bezig hoeft te zijn wat nu belangrijk is. Voelen, ervaren, proeven, beleven.
Zo kun je nooit volledig in het moment komen en nooit leren wat je gevoel is op bepaalde momenten.
Ook als er onderliggend stress is of wanneer je richting een burn-out dendert, ga je de signalen overslaan omdat je niet meer weet hoe je jezelf moet voelen.
De automatische piloot schakelt het gevoel volledig uit. Het gevoel van zijn. Je verkeerd volledig in je doe-modus. Zonder gevoel.
Daarmee ga je nooit tijdig signalen herkennen vanuit je lichaam die roepen, stop het is teveel, stop mijn grens is bereikt.
Automatische piloot is dé oorzaak voor allerlei klachten. Hoofdpijn, slapeloosheid, stress, rug en nekklachten, burn-out, depressie, buikklachten, stemmingswisselingen, chronische vermoeidheid enz.

Michele van Iersel