BATC

Michele van Iersel - Puur Mindfulness
Aangesloten bij beroepsvereniging BATC

IMG 3658

Michèle van Iersel - Bakker van Puur Mindfulness is als Complementair therapeut aangesloten bij beroepsvereniging BATC.
"BATC Complementair therapeuten leveren dagelijks hun unieke bijdrage door een zo hoog mogelijke kwaliteit van zorg te bieden aan hun cliënten. Deze hoogwaardige kwaliteit van zorg kunnen wij garanderen doordat BATC therapeuten breed geschoold zijn".

Mindfulness en je natuurlijke Zijn

Omdat je lichaam en geest samen in staat zijn zelf oude patronen, gewoonten, blokkades, afvalstoffen en negatieve gedachten te verwijderen zonder gebruik van farmaceutische middelen spreken we van natuurgeneeskunde. Tegenwoordig ook wel complementaire zorg genoemd.
De nadruk van behandeling ligt bij het lichaam, de ademhaling en uiteindelijk de geest.
Doordat de buitenwereld zoveel invloed heeft op ons welzijn en we vergeten hoe we bepaalde zaken beter niet toe kunnen laten of juist wel toe moeten laten of een bepaalde balans moeten vinden raakt onze geest en het lichaam de natuurlijke energie kwijt.
Door weer terug te komen bij dat natuurlijke gevoel en gehoor te geven aan dat verlangen, zijn stappen nodig die in deze hectische wereld niet altijd vanzelfsprekend zijn.
Puur Mindfulness helpt daarbij.

BATC vijf natuurgerichte principes

Puur Mindfulness hanteert de volgende vijf natuurgerichte principes binnen de behandelingen

Patrick Van Iersel 580

1) Energie:

Een rode draad binnen de behandeling is aandacht voor de ademhaling. Ademhaling die niet natuurlijk verloopt en onnatuurlijk wordt gestuurd zorgt voor blokkades. Tijdens de meditaties die worden aangeleerd evenals de bodyscans ligt de nadruk op bewustwording van de ademhaling en sensaties in het lichaam. Uiteindelijk leert men om ook gedurende een normaal verlopende dag de ademhaling te bemerken wanneer deze niet natuurlijk aanwezig is. Men merkt meteen dat er op dat moment iets niet klopt, er stress is, de situatie niet klopt, maar ook dat het misschien allemaal te snel gaat en een stap terug mag doen. Het lichaam geeft een duidelijk signaal af dat er over een grens is gegaan. In een ontspannen staat van zijn heeft de ademhaling een natuurlijke flow waardoor er ook een natuurlijke energie binnen het lichaam ontstaat.
Voldoende beweging van het lichaam geeft energie en activatie in natuurlijke behoeften van het lichaam en de geest.
Verder is bewustwording van de ruimte om ons heen, onze wereld onderdeel van de oefeningen. Aardingsoefeningen, natuurmeditaties, yoga houdingen die een van de chakra’s ondersteunt die op dat moment wat meer aandacht vraagt.
Door te oefenen maar niet te dwingen of te sturen ontstaat er een natuurlijke stroom van energie waardoor blokkades en lichamelijke klachten verminderen en zelfs verdwijnen.

2) Prikkeloverdracht:

Het Limbisch systeem heeft een intuïtieve functie. Echter staat het limbisch systeem voor veel mensen voortdurend aan. De fight&flight modus werkt voor velen dag en nacht. Stressprikkels worden voortdurend doorgegeven aan het lichaam.
Hierdoor ontstaan er tal van lichamelijke klachten die uiteindelijk chronisch aanwezig kunnen blijven. Het lichamelijk functioneren komt hierdoor sterk in de knel. Door mediteren, bodyscans, Yoga, Tai Chi, natuurwandelingen en het beluisteren van klassieke muziek komt de prefrontale cortex ook weer in “actie”. Doordat dit deel van ons brein weer terug geactiveerd wordt ontstaat er weer een volledig werkend brein waardoor alle neurotransmitters weer een kans krijgen om te verbinden. Ook het bewustwordingsproces van ons brein ligt in de cortex. Vanuit de polyvagaaltheorie gebruik ik de kennis om de 10e zenuw, de Nervus Vagus, in het parasympatische systeem gezond te benutten en samen met de cliënt de ventrale staat van de Nervus Vagus (die van ontspanning en rust) aan te spreken. Dit wordt uitgebreid geoefend samen met de cliënt.

3) Drainage:

Puur Mindfulness gaat inhoudelijk in op de voeding en eventuele intoxicaties (roken, cafeïne, alcohol, drugs) van de cliënt. Wanneer er echt van een intoxicatieprobleem wordt gesproken gaan we dit bewust aanpakken maar zonder oordeel. Is er sprake van middelenmisbruik vanwege verslaving zal Puur Mindfulness verwijzen naar de daarvoor bedoelde instanties.
Wanneer we niet spreken van intoxicaties maar mensen hebben duidelijke onderliggende lichamelijke klachten als een verminderd werkend spijsverteringsstelsel zal er inhoudelijk in worden gegaan op het voedingspatroon en zal de cliënt worden bijgestuurd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van yogahoudingen die een positief effect hebben op het spijsverteringsstelsel en een detox effect hebben. Het drinken van 2 liter (mineraal) water per dag wordt aanbevolen en er wordt naar het voedingspatroon gekeken.

Wanneer men geen duidelijke lichamelijke klachten ervaart zijn de oefeningen en voorlichting qua voeding helpend en geven inzicht.

4) Voeding:

Zoals hierboven al duidelijk wordt weergegeven is voeding een belangrijk onderdeel in bewustwording.
Bewustwording in wat men consumeert, hoeveel men consumeert en welke invloed dat heeft op ons lichamelijk en mentaal welzijn.
Klachten als slapeloosheid, overprikkeld zijn, depressie, buikklachten, niet optimaal functionerend spijsverteringsstelsel, chronische vermoeidheid, huidklachten als eczeem, parodontologische problemen als gingivitis en aften, diabetes type II, hart – en vaatziekten zijn veelvoorkomend in onze maatschappij.
We kunnen veel mentale en lichamelijke klachten wegnemen door het voedingspatroon aan te passen.
Voor Puur Mindfulness bestaat een gezond voedingspatroon uit:
Producten zonder chemische additieven, en het liefst van biologisch oorsprong. Daarbij hoort een uitgebalanceerd menu als:
Volkoren producten, volle zuivelproducten, 4 stukken fruit p.d., 400 gr. groenten p.d., noten, zaden, peulvruchten, enkel biologisch vlees (als men vlees wil eten) en zeer beperkt, 2 lt. water p.d.,
groene – kruiden – rooibosthee, koffie met mate, olijfolie koud, kokosolie. Dit alles zeer gevarieerd.
Geen gebruik van:
Geraffineerde suikers, zwarte thee, margarine, bewerkte voedingsproducten, geen E-nummers, light producten, zoetstoffen, frisdranken, vruchtensappen, alcohol en verder opletten met plastic verpakt voedsel.

5) Psyche:

Puur Mindfulness maakt gebruik van de bekende MBSR en MBCT methode.
Mindfulness gebaseerd op cognitieve gedragstherapie is een wetenschappelijk bewezen therapie die mensen op een bewuste maar zonder veroordelende manier om leert gaan met bepaalde (denk)patronen. Het Nu beleven zonder oordeel wordt aangeleerd en d.m.v. meditaties en cognitieve gesprekstechnieken en oefeningen ontstaat er weer een positief denkpatroon bij de cliënt. Zelfs lichamelijke klachten kunnen helemaal verdwijnen wanneer deze techniek door de cliënt blijvend wordt toegepast.

Puur Mindfulness ervaren