Ademhaling

Ademhaling
Adem vrij

Adem vrij

Ademhaling

Ons ademhalingsstelsel werkt zoals alle andere organen in ons lichaam op aansturing vanuit onze hersenen.
In ontspannen toestand gaat dit allemaal vanzelf en worden we voorzien van genoeg zuurstofrijk bloed.
Echter in gespannen situaties en stress situaties schieten we in een overlevingstoestand en gaan we sneller en oppervlakkiger ademen. Met als gevolg minder zuurstof, veel adrenaline.
Je kunt je daardoor lichter in je hoofd voelen of heel erg moe wanneer deze fase van stress weer wegebt. Normaal gezien herstelt het lichaam zich weer en gaat de ademhaling weer over in zijn natuurlijke functie.
Wanneer je langduriger in een gespannen situatie bent, langer of vaker gestrest bent of zelfs last hebt van chronische stress omdat er geen ontspannen momenten zijn snap je dat je continu in de overlevingsmodus zit die tegennatuurlijk is. Het hele lijf is gespannen door een tekort aan zuurstofrijke doorbloeding en de vele adrenaline rushes.
Langdurige stress is een grote oorzaak van burn – out maar zelfs kanker, hart -en vaat ziekten en hersenaandoeningen.
Maar wanneer we stress niet herkennen omdat het na al die jaren van blootstelling normaal is geworden, is het soms moeilijk om het zelfs te herkennen.
Ook wanneer je niet geleerd hebt om te voelen waar je ademhaling hoort te zitten voel je niet wanneer het de verkeerde kant op gaat.
Je ademhaling bewust leren te herkennen en bewust te gebruiken is onderdeel van mindfulness.
Zelf ben ik me gedurende de dag bewust dat ik even een extra diepe ademhaling doe om even op de reset knop te duwen om snel te ontspannen. Zo’n diepe ademhaling die je wel eens doet als je bijvoorbeeld op het strand loopt en die frisse lucht tot je wil nemen, of die zomerse dennengeur in het bos.
Zo kun je dit ook elk moment van de dag voor jezelf doen waar je ook bent. Ook om te voelen waar die spanning op je borst vandaan komt of even die gespannen schouders te laten rusten op die lange uitademing.
Voordeel is dat je je dan ook bewust bent van wat er gaande is en dat je een stapje terug mag doen.
Je ademhaling vertelt je alles.
De meeste mensen, die bij me komen, ademen in het begin allemaal heel oppervlakkig en snel. Ze hebben nooit geleerd hoe het is om bewust te ademen.
Het geluk wat ik had is dat ik als hoboïste heb geleerd dat adem je grootste vriend is voor je uithouding en de perfecte klank. met een oppervlakkige ademhaling val je letterlijk flauw tijdens het spelen.
Maar in feite geldt dit ook voor de ademhaling wanneer je geen instrument bespeelt.
Leer hoe je kunt ademen en hoe je met je adem kunt ontspannen. Daar zijn veel technieken en trucjes voor die ik allemaal toepas om je te helpen ontspannen.

Adem!

https://www.puur-mindfulness.nl/mindfulness-cursus/individuele-mindfulness/

Mindfulness Stress Reductie MBSR – Puur Mindfulness (puur-mindfulness.nl)

https://www.facebook.com/mindfulnessveldhoven

https://www.instagram.com/p/Cddx5t4L5vY/

Michele van Iersel