Rollercoaster...

In een snelle wereld waarin we worden meegezogen, waar de dagen te kort lijken om alles in te kunnen proppen lijkt het onmogelijk om even een teugje adem te kunnen halen.
Deadlines en targets die nog even gehaald moeten worden voor het einde van het jaar. We willen het perfect afleveren en we willen laten zien dat we er keihard voor gewerkt hebben. Ook al zijn er personen die het werk wat ze eigenlijk hadden moeten verzetten voor jou er niet in geslaagd dat te doen, jij lost het wel op. Wat zullen ze tevreden zijn...

We vergeten in dit verhaal compleet wie we zelf zijn. Waar komt deze drang om te voldoen toch vandaan? Welk verhaal zit achter de vraag ‘voldoe ik?’. ‘Als ik maar hard genoeg werk, voldoe ik’.
Wanneer we onszelf meten aan de ander en een bepaalde bevestiging bij een ander zoeken raken we onszelf kwijt. Het Ego heeft bevestiging nodig. Wil zich voeden door de bevestiging van een ander. Misschien komt die bevestiging wel helemaal niet. Misschien krijg je helemaal geen bonus tijdens het volgende functioneringsgesprek. Ondanks alle effort die jij hebt gegeven.

Je kunt ook ‘moeten voldoen’ binnen vriendschappen, liefdes-relaties, familie-relaties..
Er worden bepaalde dingen van je verwacht omdat iedereen het doet, het van je verwacht wordt, het toch zo hoort, we het altijd zo deden..
In alle gevallen is het zo dat je niet echt na bent gegaan of dit bij jou hoort. Het is de automatische piloot waarin we voort denderen en ons laat vergeten wat we echt zelf willen en waarbij we ons gevoel compleet uitschakelen.
Je lichaam vertelt je namelijk precies wanneer er zaken zijn waar jij eigenlijk helemaal niet achter staat, maar toch wel even opknapt, meedoet, juist niet doet. Je krijgt het benauwd en vooral de borststreek en je keel geven een eerste signaal af. Als reactie op een stress prikkel.
Toch ga je over je grens heen omdat je dit niet kent en nooit onderzocht hebt. Je kent je eigen grensgebied niet omdat je niet mild voor jezelf bent.
En we zijn niet mild omdat we willen ‘voldoen’. Op het werk, bij vrienden, bij je partner en bij je familie.
Doordat we niet toegeven aan onze grens leven we in een rollercoaster die het westerse leven heeft en die inhoud dat we een fantastische baan moeten hebben met daarbij de mooiste secundaire arbeidsvoorwaarden, de mooiste man of vrouw willen hebben met een eveneens goede baan. Ook nog een paar kinderen omdat het zo hoort en alle sociale contacten op een gedegen manier horen te onderhouden en ook de familie niet mogen vergeten. Daarbij zelf nog eens topfit wilt blijven door 4 keer in de week te sporten hebben we een giga cocktail voor een fikse burn-out.

Steeds vaker kom ik mensen tegen met deze verhalen en vragen me hoe ze het toch anders zouden kunnen doen. Waarop ik als eerste zeg, probeer niet zo hard je best te doen om te ‘voldoen’. Ben jezelf, maar heel veel mensen zijn zichzelf totaal verloren in een wereld vol maatschappelijke waarde en die staat mijlenver van jezelf af...
Het zelf is er niet meer. Het zelf heeft geen ego, het zelf heeft alleen gelukzaligheid en liefde nodig...

 

Veel liefs,

Michèle

depressie

"Mensen zijn totaal de weg kwijt"

-Jon Kabat-Zinn-